Editorial

VIDEO FASCINANT: Ce se află în pivnițele de sub Râmnic și cine a avut interesul să ascundă dovezile despre existența unui pagini de istorie a orașului

Acum, după mai bine de două săptămâni de la surparea unei porțiuni considerabile de asfalt, o serie de întrebări au rămas încă fără răspuns. Dacă la chestiunile de ordin administrativ ar trebui să răspundă cei în măsură, la cele legate de istoria pivnițelor de sub Râmnic ar trebui să ofere clarificări istoricii și cercetătorii.

Un punct de plecare în găsirea adevărului îl constituie lucrările la DN2E85 începute în anul 2005. La acea vreme constructorii ar fi trebuit să cunoască detalii legate despre ceea ce se află sub municipiul Râmnicu Sărat. Conform unor informații obținute de la fosta conducere a orașului, în acele galerii ar fi pătruns încă de acum 20 de ani persoane avizate pentru a le cerceta, însă informația a fost ținută ascunsă pentru a nu periclita proiectul de modernizare al drumului expres ce leagă capitala de regiunea Moldova.

Groapa nu se va astupa

După incidentul din noaptea de 22 spre 23 februarie, directorul adjunct al Muzeului Județean Buzău, Daniel Costache, a declarat că sub asfaltul surpat pe strada Mihail Kogâlniceanu ar putea fi pivnițe brâncovenești construite la sfârșitul secolului al XVII-lea, iar ele ar putea reprezenta un important punct de atracție turistică. De asemenea, Costache a mai declarat că „nu ar fi exclus ca DN2 să fie și mai mult afectat în viitorul apropiat sau mai îndepărtat” întrucât nu se știe exact câte astfel de pivnițe mai sunt localizate sub oraș. Imediat după aceste declarații, directorul Muzeului Județean Buzău, Laurențiu Grigoraș, a cerut clasarea în măsură de urgență a sitului, invocând legislația de protecția a monumentelor. Acesta a declarat că în niciun caz craterul nu va fi astupat pentru că pivnița descoperită aparent întâmplător, are o importanță arheologică.

CITEȘTE ȘI:„Marea peticeală” a străzilor din Râmnic a început

Întrebări aparent fără răspuns

Discutând aceste detalii, omitem adevărata întrebare; „Cine a avut interesul să îngroape istoria unei localități și să ascundă informații despre existența acelor construcții vechi?„. Chiar surparea în sine ar putea răspunde acestor întrebări. În craterul respectiv s-au descoperit indicii care conduc către ipoteza că s-a știut de existența acelor beciuri. Atunci când au coborât în craterul din asfalt, reprezentanții Muzeului de Istorie au găsit cenușă, semn că acolo ar fi fost oameni care au aprins un foc, dar și sticle de lichior, datând cel mai probabil de pe vremea comuniștilor, atunci când s-au construit blocurile din vecinătate ori de când s-a modernizat drumul.

Lichior din suc natural de vișine

Pe una dintre etichetele sticlelor găsite scrie „lichior din suc natural de vișine”, sticlă asemănătoare cu recipientele în care se vindeau băuturile alcoolice în anii ’70. Reprezentanții Muzeului sunt de părere că  anumite persoane știau foarte bine ce se află sub șoseaua națională, însă informațiile au fost ascunse pentru a nu opri proiectul de modernizare: „S-a ştiut cu exactitate iar unii oameni au ales să treacă peste. Dacă te uiţi cu atenţie, stratul de asfalt este la doar 20 de centimetri de fosta boltă a pivniţei”, spune Laurenţiu Grigoraş, directorul Muzeului. Autoritățile din Râmnic vor contracta o firmă specializată pentru a scana solul și pentru a realiza o schiță a vestigiilor de sub oraș. Respectivul document ar fi util în evenualitatea investițiilor în amenajarea unor situri arheologice și realizarea unei centuri ocolitoare a Râmnicului.

{youtube}https://www.youtube.com/watch?v=gxfbussFn48{/youtube}

Sursa video: Municipiul Ramnicu Sarat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *